LAZER İLE VARİS TEDAVİSİ
Gelişen teknoloji ile varis hastalıklarının tedavisinde son 10 yıl içerisinde katılan yöntemlerden birisi lazer. Uygulaması ve iyileşme dönemi göreceli daha kısa sürmekte ve en önemlisi anestezi uygulamalarını lokal bir şekilde uygulamamızı sağlıyor.
Lazer ile varis tedavisi yani EVLA, cerrahi yönteme büyük alanda alternatif bazı durumlar dışında tabi. Öncelikle 15-20 dakika süren bir işlem, varis olan damarın içerisinde ucunda lazer enerjisi veren bir kısmı olan katater ile girmekteyiz. İşlem mutlaka ultrasonografi eşliğinde yapılması gerekiyor çünkü; bacağın ana
toplar damarından ayrılan varis damarının görülmesi ve belli bir seviyeden daha fazla ana toplar damara yaklaşılmaması gerekiyor. Damar içerisinde katater yerleştirildikten sonra yine ultrasonografi ile tümesans anestezinin varis damarının çevresine uygulanması gerekiyor. Daha sonra lazer ışını verilmeye başlanıyor ve oluşan termik enerji ile damar yapısı bozularak damarın kapanması sağlanıyor. Sterilizasyon koşulları doğru sağlandığında enfeksiyon riski oldukça az olduğu görülüyor.
Ameliyat gerçekten konforlu bir işlem hem hasta hem doktor açısından. Hastanın ameliyat sonrası hastanede kalma süresi ortalama 2 saat kadar kısa oluyor. Hastalarımıza 2 gün yatak istirahati verdikten sonra normal hayatlarına dönmelerini sağlayabiliyoruz.
LAZER AMELİYATI SONRASI NASIL GEÇİYOR?
Lazer ameliyatı sonrası ağrı açık cerrahiye göre göreceli olarak daha az olduğu düşünülüyor. Fakat 15 gün kadar süren özellikle yürürken işlem yapılan bölgede lokal ağrılar olabiliyor. Kullandığımız bazı ilaçlarla ağrının azalmasını sağlayabiliyoruz. Yapılan işlem sonrası lazer uygulanan bölgede cilt altı kanamalara bağlı hematom ve morluklar görülebilmektedir. İyi uygulanmayan teknik nedeniyle tromboflebit tabloları ve başarısız ameliyat sonuçları görülebilmektedir.
LAZER AMELİYATI İÇİN NELERE DİKKAT ETMEM GEREKİYOR?
Öncelikle dikkat edilmesi gereken konu uygulayıcının doğru seçilmesi, uygulayan hekimin özellikle dopler ultrasonografi bilgisinin yeterli olduğundan emin olmanız gerekiyor. Ameliyat öncesi hekimin tüm varis yapılarını ve kaynaklandığı seviyeleri iyi belirlemesi gerekiyor. Özellikle varis olan damarların cilt ile yakınlığı ve varisli damarın çaplarının ölçülmesi önemli çünkü doğru planlanmamış bir ameliyat büyük sorunlara yol açabiliyor. Damar çapı ve cilde olan yakınlık durumuna göre lazer enerjisinin miktarı baştan doktor tarafından hesaplanmalı. Yoksa ciddi cilt yanıkları veya yetersiz uygulama nedeniyle varisli damarın ortadan kaldırılamaması gibi bir durum ortaya çıkabiliyor.
Uygulanan işlem invaziv yani vücudun içerisinde yapılan bir işlem olduğu için her an çeşitli komplikasyonların çıkabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle bu işlem sırasında ortaya çıkabilecek sorunlarda açık cerrahiye dönebilme riski azda olsa vardır. Bu nedenle doktorunuzun yeterli cerrahi uygulama kapasitesini sorgulamak gerekiyor.
İşlemin kolay uygulanması nedeniyle birçok merkezde uygulanmakta fakat yeterli beceri ile yapılmamış işlemlerin birçoğunun tekrar aynı şikayetler ile dolaştığını biliyoruz.
LAZER YÖNTEMİNİ NE ZAMAN KULLANMAYIZ?
Yaptığımız ultrasonografik araştırmada eğer derin toplar damar sisteminde pıhtı oluşumu saptamış isek sadece lazer değil hiçbir ameliyat yöntemi ile varis ameliyatı yapılmamalıdır. Ameliyat öncesi mutlaka derin venöz sistem değerlendirilmeli ve derin venöz sistemde yetersizlik olmadığı görülmelidir. Eğer derin venöz sistemde yetersizlik varsa cerrahi olarak bu sorun ortadan kaldırılmalıdır. (BKZ: Venöz kapak Ameliyatları)
İşlemin başarısı doktorunuzun iyi bir ameliyat planlaması ve teknik becerisine bağlıdır. Kontrol etmeniz gereken en önemli unsur budur.