Anjio işlemi vücudumuzdaki bütün damarlara uygulanabilen bir yöntemdir. Kalp anjiosu yani koroner anjio kalp damarlarının görüntülenmesi işlemidir. Bu işlem damar içerisine klavuzluk yapan tellerin yerleştirildiği girişimsel bir işlemdir. Gösterilecek damarın içerisine röntgen ışınları ile görülebilen bir boya maddesi verilir ve damar içerisi boyanır, eş zamanlı olarak röntgende görüntülenir. Bu şekilde damar içerisi fotoğraflanır. Damarın dış kısmı ile bir bilgi sunmaz. Damar içerisinde yüzeyi bozan yapılar ve tıkanıklık olan bölgeler ile tıkanıklığın yüzdesi hesaplanabilir.
Anjio işlemi için damar girişimi kol damarı son dönemde sıklıkla kullanılmaktadır. Daha önce ve acil durumlarda kasık arteride kullanılmaktadır. Fakat kasık damarı kullanımı sonrası kanama riski yüksek olduğu için artık sıklıkla kol damarı tercih edilmektedir.
Anjio girişimsel bir işlem olduğu için kimlere yapılması gerektiği iyi belirlenmelidir. Ülkemizde acil bir kriz durumu olmadığı sürece EKG ve Egzersiz EKG ile hastada damar tıkanıklığı bulguları aranmaktadır. Bunun dışında hekimin klinik şüphesi anjiografi endikasyonu olarak kabul edilir.
Anjiografi işleminin tanısal önemi büyük olmasına rağmen düşük yüzdelerde ciddi komplikasyonlar çıkarabilir. Damar içerisinde yırtılmalar oluşabilir. İşlem için kullanılan teller damar dışarısına çıkarak ölümcül kanamalara neden olabilir. Bu nedenle anjografi yapılan merkezlerde mutlaka aktif çalışan bir kalp damar cerrahisi birimi bulunmalıdır. Kalp damar cerrahı olmayan bir merkezde anjiografi yapılması mutlak bir hatadır.
Anjiografi işleminde kullanılan boyar maddeler böbrek üzerine ciddi zehirli etkiler oluşturabilir. Özellikle şeker hastalarında görülen bu durum acil ve bazen sürekli diyaliz ihtiyacı doğuran böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Bu durum anjio sonrası ortalama 10 gün sonra oluşur. Doktorunuz bu nedenle bol sıvı tüketmenizi ve bazı ilaçlar kullanmanızı önerecektir.
Anjiografi işlemi hastalığın belirlenmesine yönelik bir işlemdir. Tanısal yapılan işlemin tedavi edici bir özelliği yoktur. Damar içi balonlama ve stent uygulamaları ise anjiografi ile uygulanan tedavi metotlarıdır ama her anjio yapılan hastaya uygulanmaz.
Anjiografi sonrası kalp damarlarınızın durumuna göre doktorunuz bir tedavi yolu belirleyecektir. Bu sadece ilaçlar ile tedavinin uygun görüldüğü durum olabilirken; bazı hastalara stent bazı hastalara ise açık kalp ameliyatı önerilmektedir.