RADYOFREKANS ABLASYON NEDİR?
Radyofrekans aslında damar içerisinden varis tedavisinin ilk geliştirilen yöntemi. Uzun zaman ülkemizde maliyetinin yüksek olması nedeniyle yeterli kullanım alanı bulamasa da damar içerisinden yapılan lazer uygulamalarının geliştirilmesi sonrası teknolojisinde bazı değişiklikler yapılarak tekrar kullanıma sunuldu.
Teknik olarak lazer tedavisi ile aynı yöntem ile uygulanıyor. Fakat burada kullanılan sistem ses dalgaları. Ses dalgaları ile damar içerisinde 120 C gibi bir ısı oluşturularak damar içeriden kapatılıyor. Bu yöntem ultrason eşliğinde yapılan bir yöntem ve uygulamanın başarısı doktorun ultrason kullanım becerisi ile orantılıdır. Bu nedenle uygulayıcının ultrason hakimiyeti çok önemli bir faktör.
RADYOFREKANS YÖNTEMİ NASIL UYGULANIYOR?
Ameliyat öncesi doktorun ultrason dopler ile varisli damarın haritasının çıkarılması ve doğru planlama yapılması ile başlar. Anestezi tümesans anestezi yani damar çevresinin anestezisi ile yapılır. Genel anestezi veya spinal anestezi gerektirmez.
Ultrason ile varisli damar içerisine yerleştirilen bir kateter ile işleme başlanır. Radyofrekans ablasyon katateri ucunda ses dalgaları yayan bir bölge taşır. Kataterin ucu varisli damarın ana toplar damardan ayrıldığı hatta yakın olarak yerleştirilir. Burada ultrason ile izlem sürekli yapılmalıdır. Çünkü; ana toplar damarın hasara uğraması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Anestezi uygulaması sonrası işlem tamamlanana kadar ultrason ile takip bırakılmamalıdır. İşlem sonrası mutlaka dopler akımları kontrol edilerek işlemin başarı ile yapıldığı kontrol edilmelidir.
Ameliyat ortalama 20 dakika sürmekte ve hastanede hastalarımızı ortalama 2 saat misafir ettikten sonra yürüyerek taburcu ediyoruz.
RADYOFREKANS AMELİYATI SONRASI NELERLE KARŞILAŞIRIZ?
İşlemin düzgün olarak uygulanması sonrası komplikasyon oranı azdır. Ameliyat sonrası 10-15 gün yürüme ile hafif bir ağrı olur. Lazer tedavisine göre ameliyat bölgesinde oluşan morluklar daha az görüyoruz. Hastalarımızı işlem sonrası varis çorapları ile 2 günlük istirahat etmesini istiyoruz. Daha sonra çalışma hayatına geri dönebiliyorlar. Dikkatli uygulanmayan işlemlerde cilt yanıkları oluşabiliyor. İşlem sırasında gelişebilecek ciddi komplikayonlar nedeniyle cerrahi yetkisi bulunan hekimlerce uygulanması önem arz etmektedir.
RADYOFREKANS YÖNTEMİ NE ZAMAN KULLANILMAZ?
Yaptığımız ultrasonografik araştırmada eğer derin toplar damar sisteminde pıhtı oluşumu saptamış isek sadece lazer değil hiçbir ameliyat yöntemi ile varis ameliyatı yapılmamalıdır. Ameliyat öncesi mutlaka derin venöz sistem değerlendirilmeli ve derin venöz sistemde yetersizlik olmadığı görülmelidir. Eğer derin venöz sistemde yetersizlik varsa cerrahi olarak bu sorun ortadan kaldırılmalıdır. (BKZ: Venöz kapak Ameliyatları)
İşlemin başarısı doktorunuzun iyi bir ameliyat planlaması ve teknik becerisine bağlıdır. Kontrol etmeniz gereken en önemli unsur budur.