VARİS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NEDİR?
Varisler sıklıkla ağrıya sebep olmazlar. Gelen hastalarımda genellikle bacak ağrıları ve kramplar, öğleden sonra kütük gibi hissedilen ve insanı sürekli rahatsız eden tam neresi ağrıdığı belli olmayan fakat sürekli nereye koyacağınızı bilemediğiniz bacaklar en sık şikayetlerdir.
TELENJEKTAZİLER: Aslında vücudumuzun üst kısmında gelişme eğilimindedirler. Genellikle yüzde rastlanmakta sıklıkla nedeni genetik faktörler olmaktadır. Fakat telenjektaziler gebelik döneminde normalolarak oluşabildikleri gibi varal hastalıklar, karaciğer hastalıkları gibi ciddi durumlarda oluşabilir ve hastalıkların önemli bir bulgusudur. Bu nedenle mutlaka değerlendirilmelidirler.
SPIDER VENLER(ÖRÜMCEK VENLERİ) Bacaklarınızın tüm güzelliğini bozan örümcek ağı şeklinde belirmiş kırmızı veya mor damarlardır. Genellikle estetik sorunlara neden olmaktadır. Hızlı kilo alıp vermek, gebelik, sigara kullanımı ve sürekli ayakta kalma gibi durumlarda ileri derece varis hastalığı olmasa bile oluşabilirler. Genellikle bir rahatsızlığa neden olmasalarda kaşıntı ve bölgesel ağrı tarifleyen hastalarımız mevcuttur.
VARİKOZ VENLER: Genellikle ilerlemiş varis hastalığının belirtileridir. Damarlar oldukça genişlemiş ve şekil bozukluğuna uğramış cilt altında birikmesi sonucu dışarıdan fark edilebilen bir görüntü oluştururlar. Çevrelerinde genellikle örümcek ağı şeklinde ince damarların artmasına neden olurlar.
BACAKLARDA ŞİŞLİK: Özellikle gün sonu ayak bilekleri başta olmak üzere ciddi derecede diz hizasına kadar çıkan şişliklere neden olurlar. Genellikle sabah kalktığınızda şişlik azalmış olur. Artıp azalan bu şişlikler ciltte kızarıklıklara ve incelmeye neden olabilir.
VARİS YARALARI: Varis hastalığının son dönem belirtisi olarak değerlendirilir. Başlangıçta özellikle bilek hizasında kahverengi renk değişiklikleri ile başlar. Duvar yapısı bozulmuş olan damarlardan çıkan kan hücresi artıklarının verdiği yangı sonucu bu renk değişikliği oluşur. Bu bölgenin cildi daha da incelir ve en sonunda kanama ile cilt bütünlüğü bozulur ve açık yara haline gelir. Açık yaralar giderek büyür ve sürekli enfeksiyona açık hale gelir. İleri durumlarda kemiğe kadar ileleyen bu enfektif odaklar kemik enfeksiyonlarına neden olarak bacak kayıplarına neden olabilirler. Bu tür bir yara açılmadan tedavi edilmesi şarttır.