MİTRAL KAPAK NEDİR?
Mitral kapak kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasında konumlanmış kapaktır. Akciğerden gelen temiz kan bu kapak yoluyla sol kulakçıktan sol karıncığa geçer. Kapak ince bağlar ile sol karıncık duvarına tutunmuş bağları ile bir paraşüt şeklindedir. Ön ve arka olmak üzere iki kapakçıktan oluşur. Kalbin kasıldığı durumda sol karıncıkta bulunan kanın sol kulakçığa tekrar geçmesini engeller.
MİTRAL KAPAK HASTALIĞINDA NE OLUYOR?
Bu kapağın çeşitli hastalıkları esasen kalbin kan dolaşım fizyolojisinin bozulması ile kalpte yeni geometrik yapılanmaya sebep olarak yandaş bazı hastalıklara ve bulgulara neden olur. Kadın nüfusta sıklıkla görülen ve genç yaşta bulgulara neden olan mitral kapak prolapsusu ve özellikle diş apseleri sonrası sıklıkla görülen enfektik endokardit olarak adlandırılan kapak enfeksiyonları, romatizmal kalp hastalıkları gibi sebeplerle kapağın anatomisinin ve açılmasının bozulduğu durumlar veya koroner kalp hastalıklarına bağlı kalbin kasılma fonksiyonlarının bozulması sonucu gelişen üç boyutlu değişiklikler nedeniyle kapak çevresinin bozulmasına bağlı hastalıklar meydana gelir. Bu hastalıklar; kapakta daralma, kapakta yetersizlik veya her iki tablonun bir arada bulunduğu tablolardır.
Bu hastalıklar sonucu kapakta gelişen darlık nedeniyle sol karıncığa geçen kan miktarının azalması ve akciğerde kan basıncının artmasına sebep olabileceği gibi mitral kapağın yetmezliği ile sol karıncıktaki kanın bu kapaktan geri kaçarak sol kulakçıktan kan miktarının artması yine normal fonksiyonun bozulmasına neden olur.
MİTRAL KAPAK HASTALARININ BULGULARI NEDİR?
Bu hastalarda en belirgin bulgu nefes darlığı, akciğerlerde ödem ve sol kulakçığın aşırı büyümesi sonucu kalp ritim bozuklukları gelişmesi ve bu ritim bozukluğu nedeniyle büyümüş sol kulakçık içerisinde oluşan pıhtılar nedeniyle ani gelişen felç gibi trajik tablolardır. Bu hastalık durumunda tanı ekokardiyografik olarak konur. Mekanik bir problem olduğu için ileri bozulma görülen kapakta mutlak açık kalp ameliyatı gerekir. Mitral kapak hastalıklarının ameliyatında öncelikli bakış açımız kalp kapağının tamir edilerek korunmasıdır. Kalp kapağı tamir ameliyatlarında dışarıdan herhangi bir materyal kullanmamaya özen gösteririz.
MİTRAL KAPAK TAMİRİ NEDİR?
Hastanın kendi dokularından faydalanarak, kapağın düzgün fonksiyon ve anatomisine uygun bir şekilde tamir edilmesidir. Bu işlemi yaptığımız hastalar, mekanik kalp kapağı takılmış olan hastalar gibi; ömür boyu kan sulandırıcı ilaçları kullanmak zorunda kalmazlar. Kapak tamiri günümüzde sıklıkla uygulanan bir yöntem olsa da, tamir işlemi için, hastanın doğal kapağında enfeksiyon veya başka bir nedenle yapısının bozulmamış olması gereklidir. Kapak yapısını bozan hastalıklarda genel yaklaşımımız kapağın tamiri değil, mekan,k veya biyolojik kapaklarla değiştirilmesidir.
MİTRAL KAPAK AMELİYATI ÖNCESİ DİŞ KONTROLÜ
Mitral kapak hastalarında dikkat edilmesi gereken en önemli konu, ameliyat öncesi çürük ve enfeksiyonu olan dişlerin tedavisi veya çekilmesidir. Günümüzde halen özellikle mitral kapak hastalıklarının en önemli nedenleri arasında ağız ve diş enfeksiyonları gelmektedir. Özellikle diş çürükleri ve enfeksiyonları olan hastalarda mekanik kapaklarda bir enfeksiyon gelişme riski oldukça yüksektir.
KALP RİTİM BOZUKLUKLARI VE KALP KAPAKLARI
Mitral kapak hastalıklarının en önemli etkisi kalbin normal boyutlarınadır. Mitral kapakta olan bozulma öncelikle kalbin sol küçük odasının boyunun büyümesine sebep olur. Bu değişiklikler kalbin iletim sisteminde bozulmalara sebep olarak ritim bozukluklarına yol açar. Maalesef birçok hastamız bu çarpıntıları ciddiye almamaları nedeniyle tedavisiz kalmakta. Ritim bozukluklarının en önemli etkisi ise kalp içerisinde pıhtı oluşumuna neden olmasıdır. Çok yazıkdır ki; mitral kapak hastalarımızın bir çoğu geçirdikleri felçler ile gelmektedir. Oysa erken dönemde müdahale edilen mitral kapaklarda hem ritim bozukluklarının önüne geçebilir hem de kalbinizin şekil ve fonksiyon bozukluklarını önleyebilirsiniz.
Kalp ritim bozukluğu gelişmiş hastalarımızda ritm bozukluğuna yönelik cerrahi işlem aynı ameliyat seansında uygulanmaktadır. Ayrıca sol kulakçık içerisinde oluşmuş kan pıhtıları temizlenip sol kulakçık hacmi aynı ameliyatta küçültülerek en iyi kalp formu oluşturulabilmekteyiz. Kalp ritim bozukluğuna yönelik yapılan tedavide en önemli unsur, ritim bozukluğunun ne kadar süredir var olduğudur. Uzun süre ritim bozukluğu olan bir kalpte tedavi şansımız düşmektedir. Ayrıca, kalp ritim bozukluğu düzelmeyen hastalarımız da, kapak tamiri yapılsa bile ömür boyu kan sulandırıcı tedavi almak zorundadırlar.